Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność

Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?

Jeśli potrzebujesz soku z buraków kiszonych, odwiedź ten adres.

Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. W ostatnich latach jednakże notorycznie mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.

Redukuje poziom choresterolu i podnosi odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał bodaj każdy z nas. Nasze babcie same kwasiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że napój jest cierpki, jednak nadzwyczaj zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także rozmaite minerały, jak wapń, potas i żelazo. Wielu ludzi ma trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednak warto sięgać po niego regularnie, dlatego że jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a przez to może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się również anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – zaleca się spożycie maksymalnie 1 kubeczek soku na dzień.

Działanie soku z kwaszonych buraków

Sok z kiszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze do gotowania i który konsumujemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: obniża ciśnienie, wyostrza koncentrację, a zarazem zapobiega obstrukcjom. Pomimo że buraki cechują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek bądź reumatyzm.

Jeżeli nie masz czasu, aby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie albo zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż tego typu soki należy składować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]