Na https://artmankiszonki.pl uzyskasz więcej informacji o przetworach warzywnych.
Kiszonki warzywne są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański rarytas, rzadko przyrządzany w pozostałych rejonach świata. Jednakże kiszonki lubiane są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.
Kiszonki znane są ludzkości od tysiącleci
Wedle historyków proces konserwowania żywności przez ich przechowywanie w occie, w solance lub w soli, znany jest ludziom od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym się ją zanurza, hamuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilkaset lat wstecz był to optymalny sposób, aby zwiększyć czas przydatności do spożycia mięsa, ryb i warzyw niekiedy o kilkanaście tygodni. W rezultacie wynikł zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonych przetworów z myślą o jesieni i zimie. Kiszone przetwory od zarania swojego istnienia słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna potwierdziło się w badaniach. Mają one np. mnóstwo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z słonecznika lub topinamburu.
Smak kwaszonek z warzyw różni się w poszczególnych regionach świata
Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie na wszystkich kontynentach, nawet w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Jednak pickle są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem burgerów, hot-dogów oraz kanapek. W Polsce prócz ogórka, bardzo popularne są kwaszona kapusta i buraki, które wykorzystuje się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. rzodkiew, bakłażany, a także owoce (np. gruszki).
Ocet i Solanka modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się bazą lub znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw lokalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Wskutek tego ogórek kiszony wedle typowej polskiej receptury, będzie smakował odmiennie niż ten zakiszony np. w USA.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]