Zamów ogórki kwaszone.
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy jako dodatek do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kiszone warzywa są tak samo smakowite, co zdrowe.
Kiszone ogórki – przygotuj je sam albo kup gotowe
Ogórki kiszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niesłychanie łatwe. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków bądź drewnianych beczek, w których surowe ogórki zalewa się solanką, a następnie kładzie się pojemnik na nie mniej niż kilkanaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – ogórki tego rodzaju zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami dodaje się koper oraz ząbki czosnku, jednakże walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić również różnymi przyprawami, przykładowo liśćmi laurowymi, gorczycą czy cząstkami marchwi. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, aby samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą albo spiżarnią, w której może chować żywność w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż trzeba zrezygnować z ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy dostać je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, tj. w kubełkach albo w woreczkach z folii, które bez trudu da się schować w lodówce.
Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
Od wieków panuje przekonanie, że sfermentowane warzywa pozytywnie oddziaływają na nasz układ pokarmowy. I to prawda, bo razem z kiszonkami spożywamy pomocne bakterie, które dobrze wpływają na florę jelit i redukują ich pH, wspomagając w konsekwencji trawienie. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, A i E, jak również wiele minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, miedź i fosfor. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile nie przeszkadzają kwaśne smaki, nie trzeba wylewać jej po zjedzeniu kwaszonek. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w czasie kwaszenia składniki odżywcze przenikają po części do soku. Warto jednak podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem duża ilość soli.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]