Więcej o barszczu czerwonym na zakwasie.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie na święta, którą jemy zwykle w czasie Wigilii czy też większych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, ale również jako uzupełnienie do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do jaja i do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a równocześnie nieznacznie słodki aromat powoduje, iż idealnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą lub grzybami, pozostali przedkładają kiełbasę, kartofle oraz jajo. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, ale również wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie pasuje do chrupiącego pasztecika z pieczarkami lub bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, jeżeli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również dużo żelaza, toteż poleca się go anemikom. Z kolei z uwagi na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym najczęściej zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!
Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i inaczej doprawia tę zupę. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, pozostali dodają do niego odrobinę cukru, by podbić naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można naturalnie przygotowywać osobiście, jednak proces fermentacji trwa co najmniej siedem dni. Jeżeli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub online.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]