Robienie zakupów Żywność

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Zobacz, gdzie kupić żur śląski, wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.

Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady składające się z dwóch dań. Przez notoryczny pośpiech, co generuje potrzebę ekspresowego nasycenia się, raz za razem rezygnujemy z zup na rzecz posiłków uprzednio oferowanych na ogół jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nadal są one stałą pozycją w menu bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo serwowane w trakcie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Barszcz biały a żurek – główne różnice

Gdy zapyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób często nie widzi najważniejszych różnic pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, niemniej trzeba wyraźnie zaznaczyć, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem doświadczenia kucharza oraz jego indywidualnych preferencji. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajduje się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej skomplikowane, bowiem w ramach tej rodziny zup wydziela się trzy rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany na ogół ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z ziemniakami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żur i barszcz biały? Zrobić samodzielnie czy kupić?

Przyrządzanie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy chętka np. na żurek najdzie was niespodziewanie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i stacjonarnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przygotujemy wyborny biały barszcz i żurek staropolski lub śląski.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]