Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie ulega korozji i nie traci swoich parametrów nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z substancjami używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do przechowywania znacznych ilości gotowych preparatów, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wspomniane wyżej właściwości sprawiają, że zbiornik nierdzewny jest także świetnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki fermentacyjne dla branży spożywczej
Zbiorniki nierdzewne są często używane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich pojemnikach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości zarazkami czy dzikimi drożdżami.